010-414 4000 info@ivab.com

En hommage till Krister Johansson som går i pension och firar 50 år på IVAB

En hommage till Krister Johansson som går i pension och firar 50 år på IVAB

En hommage till Krister Johansson som går i pension och firar 50 år på IVAB

 

Det är inte många som stannar så länge som 50 år på ett och samma företag. Vår tidigare filialchef Krister Johansson i Tierp är en av få som aldrig haft en annan arbetsgivare. I år går han i pension, firar 50 år som anställd och dessutom har filialen 60-årsjubileum.

 

Hur det började
IVABs grundare Folke Westerberg och Kristers pappa Anders var goda vänner sedan tidigare, så när Anders köpt gården/skolan någon kilometer utanför Tierp 1963 frågade Folke om han inte skulle starta en filial åt honom. Sagt och gjort.
Filialen startade 1964 när Krister var 6 år. Vid 13-års ålder hade han en tillsvidareanställning.
Efter grundskolan 1974 började Krister som lärling i 4 år, sedan blev det lumpen.

“När jag muckade hamnade jag på kontoret i Gävle och blev kvar där i 3 år. Efter det utbildade jag mig till VVS-ingenjör i Stockholm, men loven och ledig tid tillbringades på IVAB som arbetsledare på olika projekt.”

Tierp hade ett stort ROT-jobb i Stockholm med 78 lägenheter för Järntorget, som han blev arbetsledare för projektet under studietiden. Efter skolan hjälpte han Tierp med utbyggnad av stålverket och var engagerad i en ny ämneslinje i Söderfors.

“När filialchefen i Sala hoppade av fick jag åka dit och bli filialchef tills vi anställde en ny. När vi hade gjort det hoppade filialchefen i Stockholm av så det var bara att styra kosan mot Stockholm igen”, säger han med ett skratt.


Krister blev kvar i Stockholm i 3 år. Under tiden träffade han sin fru Ingela och fick barn. Dom bodde lite trångt och beslutade att styra kosan mot Tierp igen och hamnade i en villa i Månkarbo där de fortfarande bor.
Åter i Tierp fortsatte samarbetet med hans far och brodern Per-Ove. När Anders gick i pension i början av 90-talet tog Krister över taktpinnen i Tierp.

“Jag och min bror (som har jobbat i 47 år på IVAB) har hjälps åt med att få detta att funka och drev filialen till maj förra året då jag lämnade över till nya filialchefen Johan Karlsson.” säger han och fortsätter:
“Jag har alltid trivts mycket bra på IVAB. Grundaren Folke var en fantastisk människa som såg potentialen i människor och de fick verkligen prova med att lyckas. Känner en sån värme och kärlek som det finns i detta fantastiska företag”.

Fokus på framtiden

Krister har även varit en stark förespråkare för lärlingar, praktikanter och sommarjobbare, dels för att en blandning av åldrar är något att sträva efter men också för att ungdomarna är framtiden. I Tierp har man alltid haft 2-3 lärlingar igång samtidigt och detta har resulterat i många tillsvidareanställningar genom åren. De flesta jobbar fortfarande kvar.

“Det är viktigt att ungdomarna får lära sig att jobba och framförallt bli trötta, både mentalt och fysiskt. Det är fint när de kommer hem och pratar om dagen och hur trötta de är. Och sen se lyckan i deras ögon när första lönen landar i fickan. Guld värt!”

Många olika jobb genom åren

Krister minns många av jobben med glädje och berättar om alltifrån panncentraler för fjärrvärme, ombyggnad av Tumbabruks sedeltryckeri, alla konverteringar de gjort i kyrkor, pappersbruket i Skutskär/Korsnäs till dragracingbanan på Tierp Arena och sprinkler i Gävle Hamns papperslager.

“En gång skulle vi dra en 300 meter vattenledning i en slang från stålverket till granuleringen i Söderfors på ställning som gick över vägar och under älven. Det var 30 grader kallt och absolut sämsta tänkbara väder men det gick, det tog bara lite längre tid. Där har vi haft roligt och mycket jobb. Mycket tokigheter”, säger han och skrattar.

 

”Det är kul att leta dom där speciella jobben. Minns för säkert 25 år sen då vi fick en förfrågan av Rockwool om ett jobb som en konkurrent inte ville räkna på. Det var riktigt skitigt och högt upp men vi var ju vana och visste vad som skulle göras så det var inga problem för oss.”

 

“Vi har förlorat lite pengar ibland, men det har ändå gått bra i längden. Finns det några rör så ska vi kunna dra det.”

Han berättar att det har har varit mycket arbete och bråttom nästan jämt, ofta har de haft många projekt på gång samtidigt.

“Utan min förstående fru Ingela hade det inte gått. Hon tog väldigt stort ansvar för hemmet med hundar och båda pojkarna och annat som ska rymmas i livspusslet. Som tur var hade jag även en fantastisk mamma som ställde upp i ur och skur och hjälpte oss att få livet att funka.”

 

“Det jag är stoltast över är vår fantastiskt duktiga personal. Mitt motto har alltid varit ‘vi ska göra snygga jobb’ och det lever vi efter. De är helt otroliga och har sådan yrkesstolthet, detta gör ju att vi får fina jobb och nöjda kunder. Därför vill jag passa på att tacka alla. Så otroligt duktiga och pålitliga. Utan dem står man sig slätt, säger han och avslutar:

 

“Tänk så mycket möjligheter och äventyr jag har fått vara med om i mitt yrkesliv, man blir nästan tårögd!”

Från IVABs håll vill vi också passa på att tacka Krister för hans idoga arbete och starka personlighet där skrattet alltid funnits nära till hands. Med glimten i ögat och ett stort sinne för affärer han han drivit denna filial som sin egen och fått till den där familjära stämningen som varit ett signum för IVAB.

Den 31 maj har man hyrt Strömsberg Bruk för jubileumsfest, pensionsavtackning och utdelning av guldklocka till en av medarbetarna som jobbat i 25 år. Planeringen är i full gång och kommer förhoppningsvis bli en minnesvärd kväll för alla.

Korta fakta om IVAB Tierp:

  • Startade 1964
  • Haft 5st VD
  • Har ca. 25 anställda
  • Omsätter ca 65 Mnkr
  • Jobbar med rörmokeri till privatpersoner och företag samt värmepumpar, luftvärmepumpar, kyla, sprinkler, rördragning och montage till industrier
  • Största projektet hittills är pågående projektet LUMI i Uppsala på ca 40 Mnkr