010-414 4000 info@ivab.com

Om Infjärdens Värme

ÖVER 75 ÅR AV UTVECKLING

och framsteg

”Infjärden med omnejd”

Den 30 juni 1947 sätter bröderna Arvid och Folke Westerberg in en annons i Piteå-Tidningen där de, högaktningsfullt, skriver att de öppnar en rörledningsfirma i Sjulnäs, 15 km från Piteå centrum. Startkapitalet bestod av ett lån på 10 000 kr samt stor optimism och arbetsglädje. Arbetet omfattade till en början mest installationer av privata vattenanläggningar, pumpar, brunnar, WC och diskbänkar. Det ursprungliga ”kontoret” i korsningen mellan Sjulnäs och Roknäs finns fortfarande kvar och representeras i dagsläget av filialen Roknäs.

ivabs-historia-arkivbild

 

I början av 60-talet grundades vår industriavdelning och vid den tidpunkten hade företaget ca 50 anställda. Under denna tid fick vi även vårt första utlandsjobb i Finland. Sedan dess har vi hunnit utföra en rad olika arbeten i bland annat Bulgarien, Frankrike, Belgien, Kina, England, Colombia, Danmark, Norge och Finland.

1963 startades den första filialen utanför Piteå i Sölvesborg och året därpå flyttades huvudkontoret in till centrala Piteå i nya lokaler på Fläktgatan 11, där vi befinner oss än idag. På 70-talet byggdes anläggningen i Piteå ut, varav våra verkstads-, butiks- och lagerlokaler utökades med totalt 3000 kvadratmeter. 1977 köptes verktygstillverkaren Nordtool AB in som dotterbolag till IVAB och 1991 blev verkstadsföretaget NIAB vårt andra dotterbolag.

1993 startades sprinklerverksamheten där det första projektet blev ”PRIX-huset” i Piteå.

Under 2000-talet blev energifrågan allt större, vilket gjorde att vår verksamhet ganska naturligt utökades med en energiavdelning där vi bland annat har varit med och utvecklat teknik för förgasning av träpulver.

Även om vi numera finns i hela Sverige så är Piteå vår bas där våra barn och barnbarn valt att leva. Idag drivs IVAB av tredje generationen Westerbergare. Genom att finnas här skapar vi arbetstillfällen och service till Piteborna över generationsgränserna, och det är något vi tänker fortsätta med!

 

Tidslinje

Infjärdens Värme har en gedigen historik, fylld av milstolpar som berättar om utveckling och framsteg inom rörbranschen. Från grundandet 1947 till våra första utlandsjobb på 60-talet – från uppstarten av nya verksamhetsområden fram till och med idag.

Annonsen som publicerades
i Piteå-Tidningen 30 juni 1947

infjärdens-värme-historia-tidningsannons-pitea-tidningen